Kada hoću mogu da…

Šta vi vjerujete onako istinski u sebi da možete?
I nakon što se javi taj osjećaj ili misao, koja je prva naredna ili peta koja vam se javi?
Da ipak ne možete?
Ako se taj glas javi, a vjerujte mi da se jako često to događa, pitajte ga: Otkud ti dolaziš? Čiji si ti glas?

Mnogi ljudi sanjaju snove, imaju vizije, osjećaju trnce i prolazi ih jeza na pomisao šta mogu i gdje sve mogu to što misle da mogu.
A ipak to ne ostvaruju. Zašto?
Zato što im je um istreniran na sve ono što ne može biti. Zato što im se u glavi pali hiljadu lampica sa onim šta im sve nedostaje. Znam, palile su se i meni.

I tako se fokusirate na ono što nemate, što vam fali, na to da su vam govorili da to neće uspjeti, da ovdje to ne uspijeva, da vas nema ko podržati, da vam je ideja glupa, da ste vi malo ćaknuti sa tom idejom, da tome nije vrijeme. Šta ja znam, mogla bih nabrajati do sutra. Ali to vi već sve znate, je li tako?
I dok god se budete fokusirali na to šta drugi kažu i misle – vi ste gubitnik a da niste ni počeli.

Upoznajem kroz ovaj posao predivne ljude, osobe koje istinski osjećaju da su pozvane da rade određene stvari i to često nije vezano uz ono za šta su se školovali. Vrlo često je vezano uz dodatne aktivnosti, dodatne edukacije, nešto što ih je vuklo i prizivalo da se u te vode otisnu.
Kada pročeprkamo malo u prošlost, otkrijemo da je taj poziv čučao odavno, ali se godinama odgovaralo na pozive drugih koji su eto bolje i pametnije znali šta vam je trebalo i za šta ste stvoreni. Ili su se okolnosti namjestile tako da tome nečemu nije bilo vrijeme jer su neke druge stvari bile važnije. Ali ništa za to. Šta znate da li vas je baš to sve pripremilo za ovo što ste danas. Ako ništa drugo učvrstilo vas je u tome da znate kuda hoćete ići. I ko ste uostalom.

Kroz coaching zato tragamo i preuzimamo sve resusrse koje ste stekli do sadašnjeg trenutka kako biste ih koristili u onom što ste sada pozvani činiti. Kako biste iznutra ojačali nezavisni od utjecaja okoline. Kako biste osjetili zahvalnost na svemu onom što je činilo da stignete tu gdje ste sada.

Prvi uslov da krenete u ono što mislite da možete jeste da podržite sebe podržavajućim uvjerenjem ili uvjerenjima i da ono što radite bude u skladu sa vašim vrijednostima. Tako nećete doći u situaciju da sabotirate sebe.
Tako ćete i dalje čuti glasove spolja i glasove onih koji su vam govorili kako biste trebali raditi i gdje biste trebali biti, ali ćete gledati na to sa blagošću i razumijevanjem i sa lakoćom birati svoj put.
A onda ćete vidjeti kako se sve druge kockice slažu nakon što se složite u sebi i sa sobom. Fantastičan put!
E hoću i mogu i uživam da vas podržim na tom putu.

2 thoughts on “Kada hoću mogu da…

Komentariši