Svjetla ulicom mraka

nastavak od 22.3.2021. Bilo jednom… 3. dio

U takvim traženjima, čovjek zaista i sretne Čovjeka. Kada se udruže dva svjetla, jedna ulica već dobije osvjetljenje. U toj ulici blagodat stiže onima koji su utrnuli svjetla u sebi uplašeni mrakom. Tada ulica ima tendenciju da obasja dio grada.

Te godine jedna djevojčica je živjela u mraku ulice koju je obasjavala činjenica da je neki čovjek s „druge strane“ čuva i brine o njoj. Neki čovjek bira da sačuva svjetlo u sebi i svjetlo u drugima.
Neki čovjek plače od brige za čovjeka „sa druge strane“. To je trenutak kada se može sjesti i pogledati u vlastite korake i razaznati gdje prestaje izgubljenost a gdje čovjek korača vraćajući se sebi.

– Nemojte večeras prelaziti na drugu stranu. Ubit će vas vaši.
– Ali mi smo dogovorili da večeras pređemo. Ko zna da li će biti druge prilike.
– Samo ne večeras. Previše je rizično. Ubit će vas vaši.
– Idemo li večeras, ti odluči, rekla je majka kćerki.
– Idemo, odgovorila je.
Ulicom u kojoj su se smjenjivali smijeh i pjesma godinama prije, ulicom kojom su se komentarisali odgledani filmovi, ulicom kojom je prolazila sa društvom na miting za mir slaveći ljubav. Nije to više bila ta ulica. Mrak je zaogrnuo svaki milimetar ulice i njenih zgrada i zidova. Nije tu više bilo zgrada. Ni ljudi. Mrtva tišina u ulici u kojoj zrak reže osveta i mržnja. Tišina u kojoj nebo para zvuk metaka. Miriše na barut, na kamen, na garež, na izgubljenost. Prva linija.

– Ja ću vam pomoći da pređete na drugu stranu.
– Kako?
– Doći ćete na moju smjenu. Bit će tu dobra ekipa, sve dobra raja. Neće vam niko ništa.
Dobra raja pomaže dobroj raji, važlo je pravilo. Rizikovati ili ne. Vjerovati ili ne. Krenuti ili ne. Na takve sumnje može se samo odgovoriti otvorenog srca i bez puno pameti.

nastavit će se…

One thought on “Svjetla ulicom mraka

  1. Pozdrav svima vama, molim vas, ne ako vaša banka odbije dati zajam ovdje je sjajan ideal za vas, želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedočenju. Zajam sam dobio 1. siječnja 2021. preko gospođe Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65 000 eura i bio sam sretan. Ako vam treba zajam za vaš najbolji interes, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki e-poštom: {vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com} (WhatsApp: +16014560144)

Komentariši