Kakvi izlazite iz 2020. godine?

Zadnjih godina prakticiram pisati svoje dnevne obaveze i planove i ono što sam realizovala, kao i ono šta nisam a hoću ili možda neću iz nekih razloga, ali imam priliku tako razmisliti da li i dalje želim to ostvariti i sl.
I mogu vam reći da mi to jako puno znači i preporučujem vam.
Evo nekih razloga:
1. Jasnije je ono što želimo postići i jednostavnije je odreditit prioritete.
Priznat ćete da nam često na dnevnoj bazi vrijeme odvuku neke i ne tako bitne stvari i da poslije imamo onaj osjećaj žaljenja ili propitivanja sebe: e što mi je ovo trebalo.
E sa planiranjem makar i okvirnim, jasnije je kuda i zašto u nešto krenuti i imati na umu važno od manje važnog ili potpuno nevažnog.

2. Zapisivanje ključnih i bitnih momenata pomaže da jasnije sagledamo godinu iza sebe.
Kako mi je kraj godine obilježila korona, a pamćenje je kratko ako se šta ne zapiše, selektivno također, ok neki ljudi imaju odlično pamćenje detalja i znaju tačno kada im se šta dogodilo i gdje su bili, a ja ne spadam u te ljude (eto nas kod metaprograma opet), pa mi baš zato pisanje pomaže da imam bolju sliku proteklih dešavanja.
I tako godinu neću pamtiti samo po preležanom virusu već po nekoliko meni jako važnih stvari koje sam zacrtala u godini prije ove. Jedna od tih je izlaziti iz zone komfora kada god to mogu. I tako sam u ovoj godini, na svoju radost, po prvi put:
– sama inicirala i održala seminar u trajanju od 5 sati, radeći sa ljudima na njihovim uvjerenjima,
– na nagovor drage mi Aide objavila prvi video govoreći o metaprogramima, pa nastavila i dalje da ih objavljujem s različitim temama,
– organizovala nekoliko interaktivnih radionica samoinicijativno i uz divnu saradnju sa dva kulturna centra,
– napravila prvi live na Instagramu sa Aidom (slijedipero) gdje smo pričale o obrazovanju i motivaciji,
– održala prvi live putem online platforme i to virtuelnu kafu u saradnji sa dragom kolegicom Dijanom.
I svaki put je bilo uspješno i lijepo. I svaki put sam pustila da osjetim trenutak kada sam nadahnuta za pripremu a ne da se forsiram jer sam planirala nešto uraditi u određenom roku. I kažem sebi eto ih 5 za 5 plus!
Izaberite nešto što primjećujete kod sebe da vas koči da ostvarite svoj puni potencijal i uđite u to. Iskoračite iz poznatog. Ako vas malo i plaši, ok je. Želja je jača od straha. Krenite u to. Vježba čini majstora, ne cupkanje na mjestu.

3. Zapisivanjem je jasnije da li živimo svoje vrijednosti ili ne.
Vrijednostima se pozabavim na početku godine. I zapisivanje određenih momenata mi pomaže da jasnije uvidim gdje su moje odluke proizilazile iz mojih vrijednosti a gdje sam „pravila krivine“.
Tako se brže korigujem i vraćam na put koji je moj. Sjetimo se, kada ne živimo u skladu sa svojim vrijednostima mi smo u neskladu sami sa sobom. Kada smo u tom neskladu, onda nismo ni sretni, a niti u stanju usrećiti druge. Korekcije su zato nužne.

4. Pratimo tokove investiranja. Šta želite da vam se množi, tu uložite.
Kada smo kod vrijednosti, uvidjela sam da sam i ove godine ulagala u ono što je meni visoka vrijednost: znanje. Ove godine sam položila ispite na doktorskom studiju i završila edukaciju za Life Coacha, te prošla još jednu edukaciju iz sistemskih konstelacija. Besplatno sam pratila Flow samit kao i Healing samit. Oba inspirativna i edukativna.
Rad sa ljudima me usrećuje, a posebno kada im moje znanje i iskustvo pomažu da dostignu svoje ciljeve i prevaziđu određene prepreke. Taj rad nastavljam aBd i u godini koja dolazi.
Šta želite postići, u skladu sa kojim vam je to vrijednostima – zapišite. Nađite način da uložite u to što vas pokreće.

5. Zapisivanjem uvidimo i na koje prepreke nailazimo i kako iste rješavamo.
Meni to pomaže da sagledam čemu su mi određene prepreke služile, šta sam kroz njih naučila. I uvidi su odlični i jako vrijedni za godine koje dolaze.
Često shvatimo da ono što je bilo prepreka zapravo je bilo lekcija i da ono što nismo dobili zapravo je dalo još bolji pravac onom kuda želimo ići. Uvidi su različiti kao i situacije, ali uvijek korisni.
Ovakvi momenti također pomažu da vježbamo zahvalnost i strpljenje.

Evo neka ostane na tih pet iako je tu još koristi od zapisivanja planova, ciljeva, onog što je život donio i što smo ostvarili potrudivši se sami.
Bitan segment koji pratim jesu snovi, intuitivno poimanje nečega i donošenje odluka tako što više slušam sebe a manje okruženje i okolnosti. Intuitivno je iznad toga.
Dakle, iz 2020. izlazim zadovoljna sobom i osnažena za nove poduhvate. A vi?

Komentariši