Prošlost je iskustvo koje se ne mora ponavljati

Neki dan na poslu kolegica objašnjava kolegi da ono što klika po facebooku utječe na to da mu se slične informacije stalno pojavljuju na News Feed (Novostima).
Kaže: stranica ti je puna negativnih informacija, ljudi će te prestati pratiti, postaješ naporan.
Internet generiše podatke koje pratimo i informacije koje nas zanimaju i kasnije nam slične sadržaje i preporučuje. Bilo da ste gledali prodaju igračaka, namještaja ili odjeće ili ste isčitavali vijesti o nekom događaju. Mreža pamti.

I „mreža“ u našoj glavi funkcioniše po tom principu.
Pojednostavljeno, ma koje iskustvo da ste imali u prošlosti za njega ste vezali određene emocije i misli. Izgradili ste o nečemu mišljenje i stav. I najčešće ste ubijeđeni da će se slično ponoviti i u budućnosti.
Recimo, razočarali ste se u prijatelja, povrijedila vas je osoba koju volite, izgubili ste nekog, imali ste udes, krivo ste uradili neki posao itd.

Kakvo god da je iskustvo, vi ste za njega vezali određene emocije i stvorili svoja uvjerenja. Ona su najčešće ograničavajuća: ne mogu nikome vjerovati, ne mogu nikome otvoriti srce i ako to uradim povrijedit će me, ja gubim drage ljude, ako ponovo sjednem u auto sudarit ću se jer ako ja i dobro vozim luđaci su na cesti udarit će me, ja stalno pravim greške u poslu što znači da ću nastaviti da pravim greške jer vjerujem da sam nesposoban/na i td.
Ovakva razmišljanja postaju dalje obrasci ponašanja. U psihologiji to zovu samoispunjavajuće proročanstvo ili prognoza koju svjesno ili nesvjesno sami pravite sebi i ona se obistini jer je temeljena na uvjerenjima. Uvjerenja utječu na vaše ponašanje.
Ako i ne ispoljavate postupcima nepovjerenje u prijateljstvo usljed negativnog iskustva u prošlosti, vi to ispoljavate svojom energijom. Ako se i trudite za neki odnos, vaš trud nosi energetski potpis vašeg uvjerenja i vi zapravo sami prizivate izdaju, iznevjerenost, razočarenje. Na kraju dobijete potvrdu i kažete: Znao ili znala sam. To sam i očekivao /la. I sl.

Dok god imate takvo uvjerenje i očekujete sličan (negativan) ishod, zapravo bi bilo vrlo čudno da vam se dogodi drugačije.
Emocije straha, ljutnje, nepovjerenja, tuge, jesu normalne emocije izazvane određenim okolnostima i događajima ali nije po sebe zdravo prenositi ih na sve slične buduće okolnosti i događaje ili ljude.

Pitajte sebe čemu vam služi ili koristi takvo uvjerenje. Je li vi svojim negativnim uvjerenjem dobijate nešto? Šta dobijate? Šta se krije iza toga što mislite da dobijate?
Ako ne dobijate ništa dobro za sebe, onda možete stvari posmatrati objektivno i pitati se šta ste pozitivno dobili iz određenog negativnog iskustva. Čemu vas je to iskustvo podučilo? Koje ste svoje snage otkrili kroz to iskustvo? Jeste li otkrili nešto što do tada niste znali da u vama postoji? Kako vam to može koristiti u budućnosti?

Dakle, ono na šta vam mozak klika u realnosti, toga sve više generišete i dobijate u budućnosti. „Klikajte“ za sebe zdravije, ljepše i sretnije. Inače ćete sami sebi postati toliko naporni da ćete se „prestati pratiti“.

Za promjenu ograničavajućih uvjerenja kliknite na poruku i pišite, pitajte, inicijalni razgovor sa vašim certificiranim life coachem (to bih bila ja) je besplatan.
Magija je lični pečat probuđenog čovjeka.

Image by Pexels from Pixabay

Komentariši