Magija buđenja

Podijelit ću sa vama lična iskustva i iskustva drugih koja su utjecala na to da promijenim svoje poglede na neke aspekte stvarnosti. Podijelit ću sa vama i saznanja iz oblasti neuro-lingvističkog programiranja, life coachinga i komunikologije.

05.11.2019.

Ljubavne veze i uvjerenja


I da se vratim na moju drugaricu iz prelijepog Istanbula. Dotakle smo se teme partnerskih odnosa. Slobodna je, putuje, istražuje nova mjesta, događaje, ljude. U takvom životu ne ostavlja puno prostora za partnersku vezu. Trebao bi to biti neko s visokim nivoom razumijevanja onog što radi i načina na koji živi. A to je, kaže teško.

- I šta kažu Rusi?, pitam za njeno iskustvo naravno. - Oni su dosta tradicionalni i ne razumiju kako putujem i misle da gdje god da odem imam nekog partnera, rekla je s prizvukom tuge osmjehujući se, i dodala: Izgleda da se nikada neću udati.

A šta je svijet nego odraz naše duše, razmišljanja, očekivanja, nadanja, ubjeđenja. Ma gdje da odemo, mi ćemo uvijek pronalaziti ono što sa sobom nosimo. Svijet je naše ogledalo.

I zapravo se slažem s time da ono što pronalazi put do nas uvijek je ono čemu smo već odlučili ili izabrali ići u susret. Iz tog nečeg mi učimo o sebi.
Ako smo odgojeni na tradicionalan način, ako su u nas usađena tradicionalna shvatanja, onda su i naša očekivanja od spoljašnjeg svijeta takva, jer smo naučeni da se isto očekuje od nas.
Ipak, u jednom trenutku nešto u nama prelomi. Nešto se pobuni. Nešto kaže: Hoću da vidim više, dalje. I krene traganje. Krene obilazak svijeta, kao u ovom primjeru.
Iskustva te mijenjaju, sazrijevaš, učiš o sebi. Tako zapravo rasteš. Raste tvoja spoznaja.

A jedno se nekako ne mijenja: prilaze ti tradicionalisti ili nailaziš na muškarce koji ne poštuju žene. Kako je to moguće?

Tako što je proizašlo iz uvjerenja, iz naučenog obrasca: ako nisi tradicionalna ti si loša, niskog morala. E, da, i "nećeš se nikada udati". Uostalom i udaja je tradicionalni oblik vezivanja, zar ne?

Ne volim praviti projekcije, ali ako u jednom trenutku prevagne ljubav, kao Anina visoka vrijednost, i njen partner bude odraz njenih tradicionalnih uvjerenja, ona više neće biti svjetska putnica. To može značiti sreću a može i nesreću, zavisi koje će vrijednosti s vremenom prevagnuti.

Ako prevagne ljubav i njen partner bude odraz novih uvjerenja koja kažu da je ljubav sloboda da budeš to što jesi, Ana će ostati svjetska putnica, samo što će tada imati društvo u putovanjima i podršku u sopstvenom rastu. Vremenom, takav će se odnos razvijati i jačati obogaćen novim zajedničkim iskustvima i izazovima.

I od svih „ako“ život nam servira ona koja su izvan onog što smo pokušali zamisliti ili projicirati. No ono što nas sustiže jeste ono sa čim se sami u sebi borimo. Ono što biramo najčešće je odraz one vrijednosti i onog uvjerenja koje je visoko na listi onih s kojima smo naučili živjeti.

<< 11/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
∇a§IONia
Otkrit ću ti tajnu...
Između zemlje i neba
spagosmail
izlog jeftinih mladića
Imagine.
Pozor: Jasan stav!
Raznosiš mi blato po kući
Recenzija zivota
Sektor G
Djevojka u mojim ustima
Ovo je za mene!
Fantazi kreature
žena zna
Emir Nišić
Pješčanik
Ako želiš...
mllapan
više...

BROJAČ POSJETA
16844

Powered by Blogger.ba