10 ključnih koraka do uspješnog javnog nastupa

Nakon više od 20 godina javnih nastupa i suočavanja sa tremom i rada na sebi dijelim najkraće moguće ono na čemu odmah sami možete poraditi da ostvarite uspješan javni nastup i popravite svoje samopouzdanje u vezi s bilo kakvim javnim govorom.

Krenimo redom:
1 publiku ti uopšte ne zanimaš
Zvuči grozno za tvoj ego, ali publika je tu zbog teme, zbog onog što govoriš, a ne zbog tebe. Jako je važno da im to što imaš saopštiš slijedeći pravila dobrog govora kako bi najbolje razumjeli tvoju poruku. Zbog poruke su tu. Kada zanemarimo uvrijeđeni ego, ovo je zapravo izvrsno!

2 ohladi s očekivanjima
Ok, jako si zagrijan za temu i pripremao si se za taj javni nastup. Sada očekuješ gromoglasan aplauz, očekuješ oduševljena lica, još ako si pravio takve vizuelizacije (neka si!), kad ono tamo jedna osoba ti aplaudira oduševljeno.
Pa odlično! Ta jedna osoba s tobom dijeli tvoj entuzijazam i razumije te. Utjecati na jednu osobu znači veliku stvar. Pokretački je. Snizi za početak očekivanja od sebe i tako ćeš izbjeći projekcije u glavi kako tvoj govor i nije bio dobar jer cijela sala nije u transu od oduševljenja. Hello!

3 priprema je majka svih javnih nastupa
Vidi, ja sam imala strahovite treme od javnih nastupa. I vježbala sam kao luda. Ogledalo pred sebe i govor na glas. Dnevno po deset puta. Danima tako. Do nastupa. Je li to izbrisalo tremu? Nije. Ali je ublažilo i učinilo da osjećam veću sigurnost. To malo treme što mi ostane koristim kao gorivo za entuzijazam u govoru.

Praksu pripreme zadržala sam iz osnovne škole do danas. Kada su me na odbrani magistarskog pitali koliko sam spremala prezentaciju jer sam htjela da bude zanimljiva onima koji ne znaju o temi ništa ili malo i da im ne bude dosadno naučno, rekla sam: Mjesec dana. Izbor citata, fotografija, ključnih informacija iz naučnog istraživanja, zanimljivosti. Oko 80 slajdova u preziju. Ali je publika savršeno razumjela temu, što je bio moj cilj. A ja sam pokazala da vladam temom. Ako vam je to štreberski, ok, uvijek možete brljaviti i vjerovatno i nemate neka očekivanja od svog javnog nastupa. Ali možete i probati pa vidjeti kako tada funkcionišete prilikom javnog govora.
Vjerujem da ste iz ovog „pročitali“ koliko je važno da svoj govor pripremite u skladu sa publikom i njihovim znanjem o temi a ne vašim. Podsjetite se stavke 1.

4 napravi spisak stvari koje ti trebaju za javni nastup
Ovo je čisto praktična stvar. Šta ja radim je sljedeće: ponesem vodu (prethodno i jedem sat prije i pijem vodu), isprintam prezentaciju za ne daj Bože, ponesem kartice sa ključnim elementima svog govora (lakše mi se držati toka govora jer rado asocijativno pređem na nešto deseto a vrijeme je ograničeno), ponesem USB na kojem je prezentacija, provjerim opremljenost tehnologijom i nosim šta nedostaje (nekad laptop, nekad i projektor), obavezno nosim adapter (ne odgovara svaki projektor tvom laptopu), pokazivač i punjač za laptop također koriste.

5 saznaj ko ti je publika
Prvo pitaj organizatora ko su ljudi koji dolaze da te slušaju, ko se prijavio, ko je publika. Od ovoga ti zavisi kakav ćeš govor pripremiti i kako će uopšte izgledati tvoja priprema. Zatim dođi ranije da upoznaš neke od ljudi. Ugodnije je govoriti pred onima koje već znaš, makar to poznanstvo bilo i 15 min prije govora.

6 poveži se sa prostorom gdje govoriš
Dođi ranije i posloži tehničke stvari. Bitno je da vidiš gdje ćeš ti stajati ili sjediti u prostoru u odnosu na publiku a gdje će biti prikazana tvoja prezentacija. Ako nije striktno određeno i imaš slobodu kretanja, odredi u prostoru mjesto sa kojeg govoriš i objašnjavaš i mjesto sa kojeg postavljaš pitanja. Ne okreći leđa publici. Doživi prostor.

7 prvi dojam i finale govora
I eto te pred publikom. Zapamti prve rečenice svog govora. Ok, ponesi kartice sa glavnim idejama uz koje je vezan govor, ali nauči napamet prve rečenice. To ćeš moći ako nisi preskočio/la stavku pod brojem 3.
Postavljaj pitanja publici. Uključi ih tako što će razmišljati o tome o čemu govoriš. Probudi ih.
Završi upečatljivom mišlju i neka ti pogled bude usmjeren ka publici. Obrati pažnju na intonaciju svog govora.
Sve ovo je u vezi i sa sljedećom stavkom.

8 obrati pažnju na neverbalnu komunikaciju
Osmijeh je magičan jer je zarazan. Želiš podržavajuće okruženje – osmijehni se. Kontakt očima sa publikom je važan. Polako pređi pogledom preko sale i prepoznaj i pronađi poznato ili prijateljsko lice nepoznate osobe.
Ako si u takvoj mogućnosti napravi nekoliko koraka ka publici, to će ti pomoći i da razbiješ tremu. Tijelo će odaslati poruku mozgu da si u sigurnom okruženju. Diši polako i duboko. To će pomoći da se smiriš.

9 geste
Ne upiri prstom u publiku ma šta da objašnjavaš! Ne križaj ruke preko prsa ako sjediš. U prvom slučaju si prijetnja, u drugom osjećaš prijetnju i neugodnost.
Budi svoj/a. Neka geste prate govor i njegovu dinamiku. Adekvatne geste rukama unose živost i u govor. I ovdje nemoj preskočiti stavku pod 3 pa ćeš znati kako izgledaš.

10 pitanja i odgovori
Ako si od onih koji se plaše pitanja publike, zapravo se bojiš da nećeš znati odgovor, da znaš da je ok ne znati svaki odgovor. Postoje načini da to prevaziđeš. Npr. da pošalješ odgovor naknadno ako osoba ostavi svoj mail. Ili da pitaš da li neko u publici već zna odgovor pa se možda asociraš ili prisjetiš odgovora, ako i ne složit ćeš se da trenutno ni sam/a ne znaš odgovor ali ćeš saznati.

11 bonus
Vjeruj u sebe. Vrati se na ono pod 3 koje kada se prakticira smanjuje tremu za oko 70% i podiže samopouzdanje. Ovdje pomaže i vizuelizacija nakon što sve stavke posložiš. Vizueliziraj izvrsnost kada si već radio/la za izvrsnost.
Jednostavno, zar ne.

Za veću podršku i rad na samopouzdanju, govoru ili javnom nastupu javi mi se na magijabudjenja@gmail.com

Komentariši