Magija buđenja

Ozbiljni izazovi su obogatili moj život. Na stotine javnih nastupa me gradilo, a teorijsko znanje nadogradilo. Tu sam da dijelimo iskustva. Dobro došli.

23.08.2019.

Kako nastaje trač


Na jednom forumu na facebooku jedna gospođa je upitala „žene sveznalice“ da li ima neka koja je na smjeni u bolnici jer joj je mužu pozlilo i smješten je na intenzivnu i ne može da ga dobije telefonom, a želi saznati šta se događa jer brine. Žena čiji je muž u bolnici u tom trenutku je na ljetovanju s djecom van zemlje.

Umjesto konkretnog odgovora na konkretno pitanje, „žene sveznalice“ rado su podijelile svoje komentare i moralne prosudbe o činjenici da je "žena na moru dok joj je muž na intenzivnoj".

Tako su se pojedine žene bavile potpuno sporednom temom i za njihov život nevažnom stvari.
Tako su se možda i nasekirale. Tako su vrisnule jedom i tugom i žalom za ko zna čime, vrteći se u okviru granica svojih uvjerenja.

A s odgovorima je jednostavno. Kada imaš konkretno pitanje, na njega odgovori konkretno. Ne gataj, ne bacaj u kašike, ne dovijaj filmske scene u glavi, ne patetiši, ne osuđuj i ne prosuđuj. Jednostavno je.
Izvor gorčine koju su pojedine žene izlile na forum grupi povodom tog pitanja nije ta žena koja je na ljetovanju bez muža. Izvor je u tim ženama.

Da li ga one vide sada, ili će ga vidjeti za pet godina ili nikada, to nije uopšte važno i bavljenje tim pitanjem jednako je pravljenju projekcija koje su i one činile.

Primjer je vrlo ilustrativan u kontekstu komunikacije. Pitanje je da li zaista slušate da čujete ili slušate da prosuđujete. Možete li se dok slušate ili čitate neko pitanje ili odgovor odmaknuti od sebe i svojih procjena i prihvatiti da različiti ljudi imaju različite priče i stavove i rješenja i okolnosti, i da oni nemaju ama baš nikakve veze sa vama lično.

Jednostavno je: na konkretno pitanje dajte konkretan odgovor, ako isti nemate, zašto se tom temom bavite?
Ako se i dalje nastavljate baviti istom temom onda treba da znate da ste izvor trača i širenja poluistina ili laži. Uostalom, komunikološki gledano, tako se i šire glasine i laži o drugima.

U životu za sve postoji izbor. Morala sam, natjerali su me, uvukli su me u priču itd, zovu se izgovori.
A izgovori su igre skrivalice za one koji ne žele sebi priznati sebe.

<< 08/2019 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
4637

Powered by Blogger.ba